Posts

luahan rasa orang bujang

ini adalah post aku yang pertama pada tahun 2018

aku tak tahu, sama ada ak dah boring, menyampah atau sedih

tapi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Soalan bila nak kawen tu buat aku rasa susah betu nak jawab..
almost everyday i heard a same question from everyone around me...
Kalau tak, kawan-kawan, rakan sekerja, kalau tak rasa sekerja, student aku..
kalau balik kampung, of course ler my family...
.
.
.
.
.
sampai kadang-kadang jawapan yang aku beri dah pelbagai
sampai aku sendiri tak tahu jawapan yang betul..
.
.
.
.
ada antara mereka cakap ak tak nak kawen wehh...
Kahwin mestila nak, tapi aku lebih memikirkan risiko perkahwinan..
sebab the only one who know myself is MYSELF. Im not really sure if someone can handle me..
someone can take care me, understand me and love me..
.
.
.
.
.
Dan skrg ni makin parah...
my friend getting married... kawan baik aku nak kawenn... kawan satu tempat kerja, satu negeri, kawan lepak, kawan borak, dah nak kahwin..

guess what will happen next?

the question Bila NAk Ka…

aku, masa dan harapan

Masa berlalu bercambah pengalaman aku, yang dulunya umpama tin yang kosong, kini kian terisi  walaupun hanya secebis, tapi ianya lebih baik dari waktu-waktu dulu
sedikit demi sedikit, masa mengubah pendirian, yang dulunya merasakan agar waktu cepat berlalu yang akhirnya kini aku sendiri mengharapkan  ianya terhenti dan terdiam
benar, usia yang semakin berganjak menyebabkan kerisauan kian bertandang bimbang, andai waktu yang datang akan membawa lebih banyak kekesalan
harapan, masa akan memberikan aku lebih banyak pengalaman dalam perjalanan dan mengurangkan kekesalan dan kesunyian

dari aku untuk aku Syiju salju

RUTIN CIKGU

dulu.. sebelum jadi cikgu.. ambe tak tau ape2 ttg rutin cikgu even myBig sister cikgu.. tapi.. Bila dah jadi cikgu.. ooo gini rutin cikgu ye.. nak2 cikgu bujang macam ambe... duk lak seumah ngan cikgu2 bujang..
biasa hari-hari topik yang kami borak tentang student.. waktu makan, tgok tv, even hampir nak tidur pom borak pasal diorg
how lazy they are.. how great they are.. how annoying they are.. how sweet they are..
All about them.. everyday sunny day or in the middle of the night..
dlm bilik guru lak.. sama gak.. ngumpat..  pasal sape kalau tak anak-anak murid sndiri tak pom cikgu-cikgu senior..
pas jadi cikgu.. baru tau hidup cikgu ni dipenuhi bayang-bayang student yang pelbagai ragam.. start je masuk keje sampaila nak tidur.. kadang-kadang nak tarik selimut tu pikir lagi,, Alahai sipolan tak hantar keje lagi, brape hari tak datang sekolah pikir jugak budak-budak ni kurg ajaQ mulut celopar ngan cikgi2.. pikir lagi esk nk ajar camne nk kasi faham.. dunia cikgu-cikgi..
akak ak dah ka…

Doa

Image
Untuk menghayati sebuah kisah bukan dengan kesedihan dan air mata bukan juga dgn tanda like and share.. tetapi cukup dengan ikhtibar dan doa
untuk menghargai seseorang bukan dengan hadiah yang mahal, bukan jua memberikan segala yang ada tetapi cukup dengan kegembiraan dan doa
Untuk mnjadi yg hebat bukan dgn mengalahkan orang yang hebat Bukan juga menunjukkan kehebatan tetapi cukup dgn melakukan yg terbaik dan doa
Doa juga suatu usaha, Doa juga adalah senjata Doa juga sedekah walau tak nyata.. Doalah ke hadrat ilahi untuk segala.. sebab Doa kita.. buat Allah suka...
#selamatmalam #syijusalju #12:21am


kisah talak tiga

Macam biasa ambe ngajar kelas belakang ni skejap je..
bagi dia faham yang basic
lepas tu ambe akan amik masa yang ada seterusnya berbicara dgn diorang
smbil bagi nasihat sepatah dua kata..
bukan apa.. kelas belakang ni faham2 laa..
kebanyakannya agak nakal. dan hidup free style..
buat apa diorang nak buat..
kalau ambe ajar smpai habis masa pom.. pasti diorg x layan punye..

so ambe start borak ngan sepasang kembar ni..
Dia mula bercerita.. seolah-oleh penuh kehebatan
cikgu.. abg sy ceraikan bini dia talak 3..
ye ke?? kenapa?
sebab dia tak bagi duit kat abg sy..
eh apa lak mcm tu.. kan laki yang kena bagi duit kat bini..
katanya lagi.. abg dia x keje dan ade pompuan lain..
lagipon abg sy suka nyumpah-nyumpah bini dia..
tapi abg sy ni bodoh la cikgu,, dia pi cerai bini dia yang kaya tu..

ambe yang dengar terbuntang bijik mata..
pastu dia cerita lak kisah abg dia yang sulong suka angkat tangan ngan bini dia..
tambah dia lagi.. sambil dengan gayanya menceritakan bahawa hebatnya abangnya me…

Kopi dan Kita

Kehidupan kita seperti air kopi.. Pahit dan Manis bersatu.. dan hasilnya... sedap, lazat dan berkrim.. Fuyyoo
Kita?? ada masa kita tertawa dan menangis Cabaran, Harapan, Dugaan, Kegembiraan.. Silih berganti seiring waktu berjalan.. Akhirnya.. menjadikan kita matang, hebat, fantastic seperti rasa air kopi
Coffee lover #syijusalju

Pelajarku Sayang

bagaimana agaknya nk mendidik dengan baik..
sukar untuk ditafsirkan kadang-kadang kita tahu kita bersalah.. ya ada salahnya.. tapi ego mengatasi
hari itu, seorang pelajar yang sepatutnya berada dikelasnya sedang lepak dengan kawanya di kelas hujung.. dengan isyarat mata ambe menyuruhnya masuk ke kelas sempat dia menyorok kononya susuk tubuhnya mampu berselindung disebalik kawannya.. ak menunggu tak juga dia keluar dari kelas itu.. lantas aku terus menuju ke kelasnya untuk memulakan sesi pengajaran setelah hampir sepuluh minit barulah dia melangkah masuk dengan selamba, tanpa sebarang kata maaf aku biarkan..
aku meminta pelajar menyalin nota.. hanya beberapa pelajar yang perlu digosok disentuh dan dikerah.. aku bergerak ke belakang menghampiri pelajar yang kelihatan tidak membawa buku chatter box ak bermula membebel dengan niat mnyedarkan mungkin agak kasar kegeraman.. kerana pelajar tersebut tidak pernah membawa buku dan begnya.. tiada apa2 buku kecuali dua fail tipis..
chatter box ak…