Posts

Showing posts from September, 2015

Doa

Image
Untuk menghayati sebuah kisah bukan dengan kesedihan dan air mata bukan juga dgn tanda like and share.. tetapi cukup dengan ikhtibar dan doa
untuk menghargai seseorang bukan dengan hadiah yang mahal, bukan jua memberikan segala yang ada tetapi cukup dengan kegembiraan dan doa
Untuk mnjadi yg hebat bukan dgn mengalahkan orang yang hebat Bukan juga menunjukkan kehebatan tetapi cukup dgn melakukan yg terbaik dan doa
Doa juga suatu usaha, Doa juga adalah senjata Doa juga sedekah walau tak nyata.. Doalah ke hadrat ilahi untuk segala.. sebab Doa kita.. buat Allah suka...
#selamatmalam #syijusalju #12:21am


kisah talak tiga

Macam biasa ambe ngajar kelas belakang ni skejap je..
bagi dia faham yang basic
lepas tu ambe akan amik masa yang ada seterusnya berbicara dgn diorang
smbil bagi nasihat sepatah dua kata..
bukan apa.. kelas belakang ni faham2 laa..
kebanyakannya agak nakal. dan hidup free style..
buat apa diorang nak buat..
kalau ambe ajar smpai habis masa pom.. pasti diorg x layan punye..

so ambe start borak ngan sepasang kembar ni..
Dia mula bercerita.. seolah-oleh penuh kehebatan
cikgu.. abg sy ceraikan bini dia talak 3..
ye ke?? kenapa?
sebab dia tak bagi duit kat abg sy..
eh apa lak mcm tu.. kan laki yang kena bagi duit kat bini..
katanya lagi.. abg dia x keje dan ade pompuan lain..
lagipon abg sy suka nyumpah-nyumpah bini dia..
tapi abg sy ni bodoh la cikgu,, dia pi cerai bini dia yang kaya tu..

ambe yang dengar terbuntang bijik mata..
pastu dia cerita lak kisah abg dia yang sulong suka angkat tangan ngan bini dia..
tambah dia lagi.. sambil dengan gayanya menceritakan bahawa hebatnya abangnya me…

Kopi dan Kita

Kehidupan kita seperti air kopi.. Pahit dan Manis bersatu.. dan hasilnya... sedap, lazat dan berkrim.. Fuyyoo
Kita?? ada masa kita tertawa dan menangis Cabaran, Harapan, Dugaan, Kegembiraan.. Silih berganti seiring waktu berjalan.. Akhirnya.. menjadikan kita matang, hebat, fantastic seperti rasa air kopi
Coffee lover #syijusalju

Pelajarku Sayang

bagaimana agaknya nk mendidik dengan baik..
sukar untuk ditafsirkan kadang-kadang kita tahu kita bersalah.. ya ada salahnya.. tapi ego mengatasi
hari itu, seorang pelajar yang sepatutnya berada dikelasnya sedang lepak dengan kawanya di kelas hujung.. dengan isyarat mata ambe menyuruhnya masuk ke kelas sempat dia menyorok kononya susuk tubuhnya mampu berselindung disebalik kawannya.. ak menunggu tak juga dia keluar dari kelas itu.. lantas aku terus menuju ke kelasnya untuk memulakan sesi pengajaran setelah hampir sepuluh minit barulah dia melangkah masuk dengan selamba, tanpa sebarang kata maaf aku biarkan..
aku meminta pelajar menyalin nota.. hanya beberapa pelajar yang perlu digosok disentuh dan dikerah.. aku bergerak ke belakang menghampiri pelajar yang kelihatan tidak membawa buku chatter box ak bermula membebel dengan niat mnyedarkan mungkin agak kasar kegeraman.. kerana pelajar tersebut tidak pernah membawa buku dan begnya.. tiada apa2 buku kecuali dua fail tipis..
chatter box ak…