RUTIN CIKGU

 dulu.. sebelum jadi cikgu.. ambe tak tau ape2 ttg rutin cikgu even myBig sister cikgu..
tapi..
Bila dah jadi cikgu.. ooo gini rutin cikgu ye..
nak2 cikgu bujang macam ambe...
duk lak seumah ngan cikgu2 bujang..

biasa hari-hari topik yang kami borak
tentang student..
waktu makan, tgok tv, even hampir nak tidur pom borak pasal diorg

how lazy they are..
how great they are..
how annoying they are..
how sweet they are..

All about them.. everyday sunny day or
in the middle of the night..

dlm bilik guru lak.. sama gak..
ngumpat.. 
pasal sape kalau tak anak-anak murid sndiri
tak pom cikgu-cikgu senior..

pas jadi cikgu.. baru tau hidup cikgu ni dipenuhi bayang-bayang
student yang pelbagai ragam.. start je masuk keje sampaila nak tidur..
kadang-kadang nak tarik selimut tu pikir lagi,,
Alahai sipolan tak hantar keje lagi, brape hari tak datang sekolah
pikir jugak budak-budak ni kurg ajaQ mulut celopar ngan cikgi2..
pikir lagi esk nk ajar camne nk kasi faham..
dunia cikgu-cikgi..

akak ak dah kawen.. maybe beza kot rutin dr ambe yang bujang ni,,,
akak ak tak banyak citer pasal budak-budak..
tapi banyak citer pasal cikgu cikgi sek die,,,
pengurusan sekolah..
topik-topik yang lebih inteligent lah pendek kata dr ambe..
yang asyik membebel pasal budak2 malas

tapi bila pikir balik..
macam ni upanya cikgu-cikgi runsing pasal ambe dulu
pasal ambe pon a bit popular gak kat sekolah
(ceewahh puji diri sendiri)
msti ambe ni popular gak di mulut cikgu-cikgi time diorg duk lam bilik guru..

Dah ada pengalaman sendiri bila jadi cikgu ni
buat ambe teringat jasa-jasa diorg..
yang ajar ambe yg pening2 lalat ni
sampai jadi manusia..

Thanks to all my teachers..
May ALLAH bless all of u Till JAnnah

Comments

Popular posts from this blog

PARLIMEN DI MALAYSIA

Cabaran dan Perubahan Dasar Pendidikan

Kesan Permodenan keatas alam sekitar